Licenciand inom textil

Lefayet Sultan Lipol

Lefayet Sultan Lipol är ny licentiand hos oss inom textilåtervinning. Det är ett viktigt forskningsområde där MoRe Research stärker sin kompetens för att möta framtida förfrågningar. Så här presenterar Lipol sig själv:

 

Jag heter Lefayet Sultan Lipol och kommer från Bangladesh. I nästa åtta år arbetade jag i Bangladesh på Northern University Bangladesh som lärare på textilavdelningen. Jag har dessutom arbetat som ingenjör för ett textilföretag under ett år.

 

Jag har avslutat mastersprogram i textilteknik från Högskolan i Borås. På RISE gjorde jag min master uppsatsen. Nu arbetar jag som licentiand på More Research och Mittuniversitet.

 

Min projekttitel är "Regenerated Fibers from Textile Waste and Fresh Wood Pulp" och projektet finansieras av Kempestiftelserna. Mina handledare är Magnus Norgen (Mittuniversitet) och Diana Reyes Forsberg (More) med flera. Två företag kopplade till vår forskning; Renewcell och Domsjö Fabriker.

 

Det känns jättebra och spännande att jobba här eftersom alla är vänliga. Här arbetar jag i huvudsak på viskoslaboratoriet. Den är alltid utmanande arbeta att tillverka fiber från textilt avfall och pappersmassa tillsammans. Textilt avfall blandar med cellulosa och polyester/spandex och då blir spinningprocessen svårare.

 

Projekt:

Textilförbrukningen i världen är omfattande och fortsätter att växa med ökande befolkning, urbanisering och ekonomisk tillväxt. Textilindustrin inkluderar tillverkning av kläder, hemtextilier, tekniska textilier och mycket mer, vilket gör den till en av de största industriella sektorerna globalt sett.

Den globala textilförbrukningen har dock också resulterat i negativa miljö- och samhällseffekter. Produktionen av textilier kräver stora mängder vatten, energi och kemikalier. Dessutom leder ökad konsumtion som leder till ökad avfallshantering vilket bidrar till klimatförändringar.

För att hantera dessa utmaningar har fokus ökat på hållbarhet inom textilindustrin. Många företag arbetar för att minska sin miljöpåverkan genom att använda mer hållbara material, minska vatten- och energiförbrukningen samt förbättra avfallshantering och återvinning. Initiativ som cirkulär ekonomi har också börjat få fäste för att minska överkonsumtion och främja en mer hållbar textilförbrukning.

RISEs dotterbolag MoRe Research har tillsammans med Renewcell, Domsjö Fabriker och Mittuniversitet ett projekt där man tittar på återvinning av textilfibrer. Det innehåller fyra delar: 

  • Karaktärisering av textilavfallsmassa för viskosprocessen. 
  • Tillgänglighet av återvunna bomullsfibrer. 
  • Inverkan av syntetiska fibrer i viskosprocessen.
  • Blandning av återvunnet textilavfall och trämassa.