Nyheter

Regenererade fibrer från textilavfall och jungfrulig trämassa

2024-04-18

Textilförbrukningen i världen är omfattande och fortsätter att växa med ökande befolkning, urbanisering och ekonomisk tillväxt. Textilindustrin inkluderar tillverkning av kläder, hemtextilier, tekniska textilier och mycket mer, vilket gör den till en av de största industriella sektorerna globalt sett.

Den globala textilförbrukningen har dock också resulterat i negativa miljö- och samhällseffekter. Produktionen av textilier kräver stora mängder vatten, energi och kemikalier. Dessutom leder ökad konsumtion som leder till ökad avfallshantering vilket bidrar till klimatförändringar.

För att hantera dessa utmaningar har fokus ökat på hållbarhet inom textilindustrin. Många företag arbetar för att minska sin miljöpåverkan genom att använda mer hållbara material, minska vatten- och energiförbrukningen samt förbättra avfallshantering och återvinning. Initiativ som cirkulär ekonomi har också börjat få fäste för att minska överkonsumtion och främja en mer hållbar textilförbrukning.

RISEs dotterbolag MoRe Research har tillsammans med Renewcell, Domsjö Fabriker och Mittuniversitet ett projekt där man tittar på återvinning av textilfibrer. Det innehåller fyra delar: 

  • Karaktärisering av textilavfallsmassa för viskosprocessen. 
  • Tillgänglighet av återvunna bomullsfibrer. 
  • Inverkan av syntetiska fibrer i viskosprocessen.
  • Blandning av återvunnet textilavfall och trämassa.

Läs mer på ri.se

  • PhD Diana Reyes Forsberg

  • Lefayet Sultan Lipol