Nyheter

Stefan Svensson Ekmanmedaljör 2023

2024-02-29
Den 30 januari tog Stefan Svensson, RISE, emot Ekmanmedaljen 2023 på Ekmandagarna 2024 anordnad av SPCI, Svenska Pappers- och Cellulosaingenjörsföreningen. Ekmanmedaljen är en utmärkelse för förtjänstfulla tekniska eller vetenskapliga insatser inom föreningens arbetsområde. 
Medaljen har av Svenska Pappers- och Cellulosaingeniörsföreningen delats ut sedan 1929 och görs till minne av Carl Daniel Ekman (1845-1904) som var den förste som använde sulfitmetoden i industriell skala för tillverkning av pappersmassa.
Flera från RISE och MoRe Research närvarade under cermonin, bland annat Magnus Larsson, tillförordnad VD för MoRe Research.
"Fantastiskt roligt och välförtjänt att Stefan nu har fått Ekmanmedaljen. Han har under många år drivit utvecklingen av verktyg för optimering av de industriella processerna kring massabruket, vilket bidragit till en högre tillförlitlighet av resultaten på lab som underlättar korrekta beslut hos processindustrin", säger​ Magnus Larsson.

Nomineringen av Ekmanmedaljen:

"Stefan har under många år arbetat vid forskningslaboratoriet, alltid med nära kontakter med industrin. Hans arbetsområde har innefattat processförändringar som leder till förbättrad ekonomi, kvalitet, miljö och körbarhet.

Stora framgångar uppnåddes genom starkt förbättrad överensstämmelse mellan erhållna lab.resultat och resultat vid införandet i fabriksdrift. Arbetsområdet innefattade såväl trimningar som nyutvecklade processer inom området. Pålitligheten vid införandet är av högsta vikt för industrin och utvecklingsverksamheten. De goda resultaten gjorde att Stefan blev mycket framgångsrik marknadsförare av förbättringar som kunde testas ut i labbet och senare införas i fabrikerna. Metoden marknadsfördes under namnet "Hela vägen" och därmed avses att metodförbättringar vid massatillverkningen kunde säkerställas vid tillverkningen av slutprodukten. Efter att MoDo FoU ombildats till MoRe Research AB kunde Stefans metoder användas med stor framgång av massatillverkare över hela världen. Efter några år utsågs Stefan till VD för MoRe Research AB. De stora försäljningsframgångarna var självklart synnerligen viktiga för MoRe Research AB. Några år senare införlivades MoRe i RISE. Stefan blev marknadschef för massa, papper och förpackningar. Som gamla kollegor till Stefan är det oss en stor ära att få nominera honom till denna illustra utmärkelse. Vi anser honom ytterst kvalificerad och lämplig för att erhålla Ekman- medaljen."

Ekmandagarna är uppkallade efter Carl Daniel Ekman. Konferensen täcker den senaste utvecklingen inom skogsindustriforskningen och fungerar som en årlig mötesplats för forskare och andra intresserade av branschens forskning.

SPCI är en förening för personer som har intresse för teknik och nätverkande inom skogsindustrin. Sedan 1908 har SPCI arbetat med att sprida information och kunskap inom massa- och pappersindustrin. Föreningen skapar även forum för att dela erfarenheter och kontakter mellan våra medlemmar. SPCI anordnar flera olika evenemang varje år, samt studiebesök på bruk och andra företag. SPCI:s verksamhet är öppen för alla.

Artikel i Svensk Papperstidning om Ekmanmedaljen 2023