Nyheter

Maja Elnerud, ny Projektingenjör med ansvar för XPM

2018-08-23

Maja Elnerud har anställts som ansvarig för vidareutveckling av MoRes experimentpappersmaskin, XPM. Hon är civilingenjör och kommer närmast från OSTP i Örnsköldsvik och har även erfarenhet från laboratoriearbeten hos såväl Korsnäs Frövi, nuvarande BillerudKorsnäs Frövi/Rockhammar, som Iggesund.

– Jag söker gärna utmaningar i jobbet och gillar att lära mig nya saker så när chansen dök upp hos MoRe tog jag den, säger Maja Elnerud. Att få ansvaret för MoRes unika experimentpappersmaskin är en rolig utmaning, speciellt som det egentligen är ett pappersbruk i miniatyr, från mälderi till pope. Dessutom lockar möjligheten att med pilotmaskinen få vara en del av den forskning inom nanocellulosa som MoRe bedriver tillsammans med andra parter.

– På gymnasiet tyckte jag att kemi och biologi var roligt och därför föll det sig naturligt att läsa civilingenjörslinjen Kemisk biologi i Linköping. Efter examen 2008 fick jag ett vikariat som labtekniker på utvecklingslaboratoriet i Frövi och arbetade mycket med materialprovning. Sen fick jag anställning som forskningsingenjör på VTI, Statens väg- och transportforskningsinstitut, i Linköping. Där arbetade jag under knappt två år med materialprovning av asfaltmassor och borrkärnor innan jag gjorde tre månaders militär grundutbildning.

– Åren 2011 till 2014 arbetade jag som laboratorietekniker i Iggesund, först på kartonglabbet med kvalitetsprovning och uppföljning och sedan på utvecklingslabbet med mycket grafisk provning. 2014 fick jag jobb på OSTP i Örnsköldsvik som tillverkar stora rördetaljer såsom böjar, T-rör med flera i rostfritt och syrafast stål. Där byggde jag och en kollega upp ett nytt laboratorium för materialprovning med allt som hör till i form av testutrustning, rutiner, analyser och kvalitetssäkring. Resultatet blev bra och labbet blev ackrediterat.

– Vi är mycket nöjda med att vi knutit en så erfaren projektingenjör som Maja till oss, säger Lars Sundvall, chef för Processteknik. Vår XPM används inte bara för pappersprojekt utan även allt mer för projekt och försök med nya material, inte minst till den forskning inom nanocellulosa som sker här. Maja blir en viktig kugge i vidareutvecklingen av XPM och de nya material som kan köras i den.

– Att få ansvaret för XPM är en mycket spännande utmaning och jag lär mig nya saker hela tiden, fortsätter Maja. Det är mycket lärorikt och jag trivs mycket bra här med arbetet och med mina kollegor.

Hur ser din fritid ut?

– Träning av olika slag upptar mycket av min fritid, inte minst Crossfit med styrketräning, tyngdlyftning, vighet och smidighet. Dessutom orienterar jag och deltog naturligtvis i O-ringen som gick här i Örnsköldsvik i år. Downhill, kajak, utförsåkning, vandring står också på programmet. När det gäller idrott är det troligen bara fotboll, ishockey och bandy som jag inte provat på. Utöver detta så är fotografering ett stort intresse, och jag har även fyra sibiriska katter som jag ställer ut på olika kattutställningar, så fritiden är välfylld, slutar Maja.