Nyheter

Stefans sommarhälsning: "Dofter!"

2018-06-20

"Frisk och eldig med en förnimmelse av såväl ceder, gräs och lavendel kryddat med multna löv, sandelträ och tobak samt en smula viol och körsbär på toppen!"

Nej... jag sitter inte och provar vin... min kompetens på området ligger för närvarande på en alldeles för låg nivå och i det sammanhanget styrs jag fortfarande av de illustrativa bilderna som monopolet tillhandahåller på hyllorna -  gris, ko, lamm och pizza... (eller är det sistnämnda en ost?... man kanske skulle ta med en pekbok?... men hur skulle det se ut?)   

Vad jag istället gör är att jag förnöjsamt, iklädd vit sommarkostym, stråhatt och en sekatör i högernäven, går omkring i trädgården med näsan i vädret och insuper alla de dofter som helt gratis och utan åldersgräns tillgängliggörs denna tid på året. Fantastiskt! Både vad naturen och omgivningen avger, det faktum att vi kan känna aromen och att vi upplever den som angenäm vilket, om man tänker efter, inte är helt självklart i alla sammanhang.

"Vilken frisk doft" tänker jag när jag öppnar kompostlocket och betraktar skeendet där naturen och dess diversifierade artbestånd processar grästuvor, fjolårslöv, kirskål, överbliven (!) ruccola och där resultatet, förutom den fasta fasen, i viss utsträckning fångas upp av den portabla GC:n vi alla har belägen ett par centimeter ovanför överläppen. 

Känsligheten i nämnt anatomiskt instrument är i sanning imponerande! Merkaptaner och andra svavelinnehållande föreningar luktar illa även om koncentrationen ligger på ppm-nivå, den angenäma doften från mogna smultron fångas upp även om växtplatsen ligger ett tiotal meter från promenadstigen och i en ordinär stadsgalleria behövs ingen orienteringstavla för att hitta till Kicks-butiken. Va' bra!

I veckan konstaterade jag dessutom, i en diskussion med en kollega från ett närstående bolag som jag av GDPR-skäl och i avsaknad av skriftligt samtycke ej kan namnge, att gurka må innehålla 96 % vatten men att övriga procent är tillräckligt för att gurkmolekyler avgivna under tranchering två våningsplan upp ändå, tack vare diffusion, kan fångas upp av våra känsliga mottagare. Magnus delade min fascination över detta faktum!

Sinnena samverkar och visst räcker det med att betrakta Fun MoReisons senaste videoproduktion för att känna doften från alla blommor som Evert Taube och Carl Anton någonsin har refererat till i sina alster? Klicka på rätt ställe så förstår ni vad jag menar. Jag dristar mig till att säga att det "luktar" succé!

På hemsidan och i nyhetsbrevet kan du också läsa om MoRes utbildningsuppdrag för intresserade och ambitiösa laboranter i Gruvön, ta del av vårt arbete inom viskosområdet, lära känna Hanna Rammsy ännu bättre samt få en försmak på vad Tove Samuelsson kommer att presentera på Zellcheming nästa vecka.

Nu står vi inför en Midsommarhelg och baserat på dagspriset i stånden utanför Coop är tillgången på väldoftande jordgubbar god och detta faktum, i kombination med avsaknad av de vanligen obligatoriska domedagslöpsedlarna om "risk för sillbrist", gör att det bara finns en enda sak kvar att oroa sig över: Vädret!

Jag kan tyvärr inte ge lugnande besked men jag delegerar frågan till de som kan och avslutar min sommarhälsning med årets hittills bästa övergång i SVT Västernorrland:

"- Från 'broderi' är inte steget långt till 'meteorologi'... hur blir vädret Lasse?"

Trevlig Midsommar och ha en skön semester när det blir dags!

/Stefan